2016 m. rugpjūčio 8 d., pirmadienis

Ten, kur žalia akyse

                                                         
        
Vien tik žalia akyse... Visur visur žalia. Ir pievos, ir medžiai, ir augantys pasėliai. Žalios kalvos ir kalvelės. Jų Anglijoje daug. Kalvotas žalias reljefas džiugina akis. Nenuobodu, neįkyru. Žalia spalva yra spektro viduryje, todėl regėjimas pailsi.
                                       
   Netaisyklingom eilėm augantys medžiai ir krūmai. Pavieniai ąžuolai ir netaisyklingos medžių grupės. Toks yra angliško stiliaus parkas. Ąžuolai stori ir seni. Pakelės, paplentės apaugę gyvatvorėmis. Jos labai tankios, sunku pro jas įžiūrėti. Dar sunkiau prasibrauti. Žolė labai žalia ir tvirta. Visur per ją vaikštoma. Nevaikščioti, kad neišmintum žolės, neateina į galvą. Anglai pieveles augina ir kerpa 200 metų.
                                       
   Tradicijos tvirtos kaip ir jų pievos. Centrinės Anglijos šiaurinė dalis plokščia, daug miestų ir kelių. Daug autostradų apaugę dideliais senais medžiais, jie sugeria triukšmą, paslepia miestelius. Vietoj plastikinių ar medinių sienų keliai apsupti žalių gyvų sienų.
                                       
    Anglijoje daug senų miestų su gotiškomis bažnyčiomis ir pilimis. Daug kelių ir geležinkelių tarp jų su tiltais ir viadukais. Daug autostradų, o prie didelių miestų jos būna po 3 eismo juostas į abi puses. Mašinų daug, modeliai patys įvairiausi.
                                       
    Eismas Anglijoje sumažėja vakare, bet naktį nesustoja. Net vidurnaktį važiuoja įprasti automobiliai, sportinio tipo, kabrioletai, dviračiai. Pastarieji dažnai be atšvaitų ir net antra juosta. Prie eismo kaire puse galima įprasti.
                                       
   Sunkiau einant per gatvę- atrodo, jog automobilis atlekia ne iš ten kur priklauso. Greitkeliuose daug didelių vilkikų, kurie veža milžiniškus negabaritinius krovinius ir mechanizmus. Kultūra keliuose aukšta.
                                       
   Iš gretutinio kelio įleidžiami automobiliai, jei yra spūstis. Daug kelių remontų, kur sumažėję kelio juostų. Tai laikinai sulėtina eismą. Daug senų, retro stiliaus automobilių. Anglo senu automobiliu nenustebinsi, užtat senu galima.
                                       
   Angliški barai arba pub'ai kitas Anglijos požymis. Alaus ten daug ir įvairaus. Londone įlindau į skersgatvį, ėjau bet kur. Užeinu į pub'ą ir prašau šviesaus alaus. Pilstomo alaus ten keliasdešimt rūšių. Įpylė degustacijai 3 rūšių, pasirinkau man skaniausią, tada jau įpylė gėrimui. Daug kur pub'uose tualetai yra rūsiuose ir paprastai nemokami.
                                         
   Anglai yra patys sau. Europiečiai miegamajame turi intymius santykius, o anglai- šiltą pūslę.
   Žmonės įvairaus tipo, multikultūrinė aplinka, odos atspalviai įvairiausi. Skelbimai, užrašai, informacija tik angliškai. Juk valstybinė čia didžioji kalba.
                                        

    Apranga, stilius- labai įvairūs. Tiesiog visko matai aplink. Mane tai tonizuoja. Anglai bendrauja su turistu, nesvarbu kaip šis apsirengęs ar atrodo. Visada padės ar papasakos. Jaučiasi aristokratiškumas. Anglai tūkstantį metų buvo nepriklausomi ir neokupuoti.
                                         

    Mus ištisai trypė užkariautojai, kolonizavo ir niekino didysis brolis iš rytų.  Mėgstu rengtis, elgtis nestandartiškai; Anglijoje pasijaučiau savas. Svarbu kitiems nekenkti, neįlįsti į jų asmeninę erdvę. Greitai ir daug vaikščiodamas pro pat anglus (-es), vis išgirsdavau atsiprašymą.
                                        

   Pas mus gali lipti ant kojos, stumti, grūstis. Anglijoje atvirkščiai. Taueryje į brangenybių muziejų didžiulę eilę aplenkiau lįsdamas po aptvarais, apeidamas priekyje stovinčius iš abiejų pusių ir niekas man nieko nepasakė. Tėvynėje būčiau turbūt į snukį gavęs.
                                       
   Keliaujant po Angliją buvo karšta. Dieną +31 laipsnis, net vidurnaktį buvo per šilta mažai apsirengus. Tad mitas, jog Anglijoje nėra tikros vasaros, o yra lietaus daug arba labai daug  nepasiteisino. Skėčio neprireikė.
                                       
   Laukuose ganosi karvės ir avys. Pastarųjų labai daug. Daug žirgų, skirtų jojimui, pramogoms. Jie aptvaruose ganosi, jais jodinėjama, žirgai vežami priekabose ir net vilkikų didžiulėse priekabose iš žemyninės Europos.  
   Tokia ji senoji ir turtingoji Anglija.
   Išvažiavau po referendumo dėl Didžiosios Britanijos išstojimo iš Europos Sąjungos. Nusipirkau atpigusių svarų. Kai kas bijojo ten vykti dėl galimų neramumų. Būdamas Anglijoje, negirdėjau žodžio "Brexit", neradau su kuo padiskutuoti apie ES. Anglai laimingi, atsipūtę. Jiems jų išstojimas mažiau rūpi, nei mums.
                                       
   Doveris. Tai baltoji uola. Per Doverį keltu dažnai patenkama į Angliją. Daugybė keltų iš Kale ir kitų uostų čia atplaukia. Kale patikrina dokumentus, nes Anglija nepriklauso Šengeno zonai. Pravažiavom garsiąsias pabėgėlių stovyklas Kale. Tvoros ir spygliuotos vielos. Palei jas patruliuoja ginkluota apsauga. Pabėgėlių teritorija milžiniška.
                                       
   Doveryje ant uolos sena pilis. Ji turi rūsius, jie turi langus į pietinę pakrantę. Krantas po miestu baltas, status ir ilgas. Apačioje krantinės ir autostradų zigzagai. Tūkstančiai mašinų jais važiuoja į Angliją, pratinasi prie eismo kaire puse. Kelte mus lydėjo kirai, žuvėdros. Juos paliekame jūroje ir važiuojame į Londoną.
                                         
   Anglijos sostinė garsi ir žinoma. Esu čia buvęs. Ji pasikeitusi, paaugusi. Baigtas dangoraižis "Šukė". Atsiradę kitų aukštų gražių pastatų. Įspūdingiausi seni ir laiko patikrinti. Taueris. Anksčiau tai buvo kalėjimas.
                                        

  Įžeidęs karalių žmogus jame atsidurdavo. Daugelis jų čia žūdavo. Londono simbolis. Dabar muziejus ir turistų traukos centras. Tvirtovė su uždaru kiemu. Perimetru virš sienos galima vaikščioti. Taueryje gyvena juodivarniai. Daug darbuotojų, pasipuošusių raudonais drabužiais. Lietuviškai išvertus jie yra "jautienos valgytojai". Jie yra sargybiniai. Baltasis Taueris yra pastatas, kuriame daug ginklų, šarvų. Čia galima fotografuoti.
                                       
  Perimetro pastate eksponuojamos karališkosios brangenybės, karūnos, regalijos, indų kolekcija. Į čia ilgiausia eilė. Karūnų ir deimantų čia daug. Fotografuoti negalima. Todėl reikia atvykti ir pamatyti, nes atmintis gali apgauti.
                                     
  Iš tvirtovės matomas Tauerio tiltas. Turbūt žymiausias Londono tiltas. Miesto vizitinė kortelė kaip ir Tauerio tvirtovė.
                                       
  Kitoje pusėje iš tvirtovės matomas "agurkas"- dangoraižis, taip pravardžiuojamas šveicarų draudimo firmos pastatas.
                                                     
  Kitas tikslas- Vestminsterio abatija. Praeitą kartą į čia buvo labai ilga eilė, todėl nepatekau. Dabar eilė nedidelė. Gotikos aukštis ir grožis stebina. Čia daugybė įžymybių palaidota. Kitų yra tik antkapinės plokštės. Palaidoti garsūs mokslininkai: I. Niutonas, Č. Darvinas, M. Faradėjus, E. Rezerfordas, D. Listeris, keliautojas D. Livingstonas. V. Čerčilio memorialas. Pastarasis labai gerbiamas Anglijoje. Paskutinio karo metu jis vadovavo šaliai, nepabėgo, buvo su tauta. Netoli yra išlikę "Karo kambariai", kur karo metu dirbo, bet neužsukau.
                                       

   Negalima viduje fotografuoti. 1065 metais pašventinta abatija beveik tūkstančio metų. Tai veikianti bažnyčia. Nuo 1066 metų joje karūnuojami karaliai. Viduje daugybė karalių ir karalienių palaidota: Elžbieta I ir jos sesuo Marija I. Gražiausias man Lady Nightingale's memorialas.
                                     
  Šalia Big Benas- garsusis Londono 14 tonacijų varpas. Bokšte yra laikrodis į visas 4 puses 106 metrų aukštyje. Eina ir teisingai rodo laiką.  Jungtinės Karalystės parlamento rūmai- dideli ir puikūs, sunkiai telpa į objektyvą. Bet apšvietimas puikus.
                                       
   Už rūmų stovi Rodeno skulptūra "Kale piliečiai". Plaukiau iš Kale, todėl norėjau pamatyti. Rodeno kūryba man patinka. Istorija tokia: viduramžiais anglai išvarė  6 žmones iš Kale miesto, atėmė miesto raktus. Jie eina ratu, sukasi ir niekur nenueina. Amžinos problemos. Po šimtų metų skulptūra labai tinkanti ir dar... prie JK Parlamento. Nors anglai buvo kalti dėl kaliečių tragedijos, nebijojo pastatyti skulptūrą šalia.
                                           
  Toliau pro V. Čerčilio paminklą einame šalia Downing street 10, kur nauja JK premjerė dirba. Pasiekiau Trafalgaro aikštę. Čia būtina apsilankyti, būnant Londone. Toliau per Leičesterio aikštę, kurioje groja muzika, visada kas nors vyksta pasiekiu Pikadilio aikštę su paminklu Antierotui, Eroto broliui dvyniui.
                                         

    Prie paminklo mėgstu pasėdėti ant laiptų. Čia susikryžiuoja daug gatvių. Važiuoja šalia daug dviaukščių autobusų. Eina ir žioplinėja daug įvairiausių žmonių.  Vaikštau prašmatniomis Regento ir Oksfordo gatvėmis. Čia prabangios parduotuvės, žmonės apsipirkę su maišais. Šaligatvyje kamštis dėl žmonių kiekio.
                                       
   Vindzoras. Tai karališka pilis netoli Londono pietinėje Anglijoje. Pilis sena. Pirmas joje gyvenęs karalius Henrikas I. Jis valdė 1100-  1135 m. Karaliai ją vis plėtė ir didino. 28 karaliai ir karalienės čia gyveno. Dabartinė karalienė irgi. Turistams prieinama tik apie pusė pilies.
                                       
  Pilyje yra "Lėlių namų" ekspozicija. Tai maži namukai su visais baldais, įranga, virtuve, kurie yra maži , bet veikiantys. Karalienės Marijos namukai.
                                       
 
  Šv.Jurgio koplyčia. Nuostabi gotika. Skliautai su nerviūromis. Vitražai. Vaikštai užvertęs galvą ir nėra galo grožiui. Pusrūsyje mačiau karalienės- motinos antkapį.
                                       
   Pilies kiemo gale netoli koplyčios sargyba. Raudonai apsirengę su meškų kepurėmis. Mačiau kaip keičiasi jų pamainos. Jie ten vaikšto ir sukaliojasi, po to pasikeičia. Oras tuo metu buvo +30. Turistai leipo nuo karščio, azijietės buvo su skėčiais nuo saulės.
                                       

   Virš Vindzoro visą laiką matomi skrendantys lėktuvai. Nes netoliese yra labiausiai apkrautas Londono Heatrow oro uostas. Vindzoro rotušė miesto centre netoli pilies pastatyta 1690 metais. Tai didingas ir grakštus pastatas su kolonomis iš plytų ir akmens tarp fachverko namų. Mieste stovi garvežys iš karališko traukinio karalienei atvežti.
                                         
  1992 metais pilis nukentėjo nuo gaisro. Tuomet daug kas užjautė karalienę. Aš irgi. Siunčiau JK Karalienei užuojautą ir gavau jos atsakymą. Juk tai seniausia ir didžiausia gyvenama pilis pasaulyje.
                                        

   Keičiasi karališkų pastatų prieinamumas. Dabar galima lankyti ir Vindzoro pilį ir Bekingemo rūmus. Lankymas ribotas. Pastatų viduje neleidžiama fotografuoti. Brangu išlaikyti karališkas pilis, todėl leidžiama lankyti pilis, rūmus. Bilietai brangūs.
                                     
   Anglijos pietryčiuose stovi senas Solsberio miestas, turintis 50.000 gyventojų. Pietų Afrikoje Zimbabvės sostinė iki 1982 metų irgi vadinosi Solsberiu.
                                        

   Gotikinė katedra 123 m aukščio, aukščiausia gotikinė Anglijoje. Pastatyta XIII amžiuje. Katedros veikiantis laikrodis seniausias Europoje nuo 1386 metų. Nufotografuoti ją galima tik perėjus visą pievą iki tvoros, nes netelpa į kadrą.
                                       
   1215 metais karalius Jonas Bežemis pasirašė "Magna Carta Libertadum" (Didžioji laisvės chartija). Laikoma parlamentinės demokratijos pradžia Vakaruose. Tai buvo sutartis tarp karaliaus ir bajorų. Karalius buvo pats žiauriausias. Jis po metų mirė.
                                        

    Dabar vienas dokumento originalų pergamente saugomas Solsberio katedroje. Mačiau savo akimis, bet neleidžia jo fotografuoti. Ji randasi kapitulos salėje. Ji pastatyta 1266 metais. Ypatingi yra akmeniniai frizai - atvaizduoti bibliniai siužetai.
                                       
   Stounhendžas- neolito laikų megalitų grupė pietų Anglijoje. Ši akmeninė struktūra manau žymiausia visoje Europoje, tik ne visi dar ją matė. Informacijos centras, stovėjimo aikštelės yra atokiai nuo Stounhendžo.
                                       
   Specialus autobusas atveža netoli, paleidžia dauboje. Pakyli ir pamatai didžiuosius akmenis. Turistų daug. Asmenukių manijų irgi. Takas veda ratu aplink pagarbiu atstumu. Tad pačiupinėti jų neįmanoma.
                                            

    Prie informacijos vienas guli surištas virvėmis kaip pavyzdys. Pačiupinėjau ir supratau, jog tai butaforija iš plastiko. Jį labiausiai fotografuoja, nes gali prieiti. Šalia jo yra keli neolito laikų pastatai.  Stounhendže nematyti jokios gyvenvietės, tik karvės laukuose. Tiesa, plentas kitapus akmenų netoli, matomi megalitai per langą.
                                                     
  Stratford upon Avon. Šekspyro miestas vidurinėje Anglijoje. Kaip visur Anglijoje bažnyčia čia ypatinga. Šventosios Trejybės bažnyčia. Presbiterija pakrypusi nuo centrinės navos. Kloptonų koplyčia. Jie buvo mecenatai, pastatę tiltą per upę.
                                                     
  Indas šventam vandeniui įskilęs, iš jo galėjo būti krikštytas Šekspyras.
                                       

   Stratford upon Avon fachverkinis miestas. Centras sutvarkytas kaip saldainiukas. Turistinis miestas. Kavinės, nakvynės namai. Upė dominuoja turistų maršrutuose. Populiarūs upės keltai skersai upę ir visokie pasiplaukiojimai upėje. Taip pat kanalu.
                                       
   Toliau kelionė į šiaurę. Česteris. Jis netoli Liverpulio, Velso.  Senovinis miestas Dee upės vingyje apsuptas gynybinės sienos. Tai lyg brangakmenis turistui, ieškančiam senovės, autentikos. Eini miesto sienos viršum ir dairaisi. Virš sienos ir svarbiausios gatvės džiugina Viktorijos laikų laikrodis nuo 1897 metų. Antras labiausiai fotografuojamas laikrodis po Big Beno Anglijoje. Jis vadinasi "Eastgate clock".
                                               
   Miesto centre sankryžoje stovi kolona nuo romėnų laikų. Romos laikais tame pačiame taške kryžiavosi keliai. Šiose gatvėse išlikę puikūs fachverkiniai namai, kelių aukštų. Antrame aukšte išlikę galerijos, išsikišę virš pirmo aukšto, kuriomis galima pereiti eilę namų. Perėjau. Į gatvę iškištose vietose buvo prekių sandėliai. Miesto siena ėjau į visas puses. Gale prie Dee upės yra pilis.
                                     
  Miestas kaip magnetas. Vakare neatsispyriau pagundai po jį pasiganyti tamsoje. Tai ir Tesco parduotuvė, po to pub'as. Tesco patiko mažos kainos, pigiau nei Lietuvoje. Pub'e patiko demokratija- ką nori tą geri, kėdė kiekviena kitokia. Totali laisvė.
                                       
   Bredfordas. Vienintelis miestas, nepatikęs Anglijoje. Neangliškos kilmės publika blaškosi po didelį miestą. Visą naktį kaukia policijos sirenos. Metro ir traukiniai. Miesto centre prie rotušės daug pramogų ieškančių žmonių.
                                       
   Jorkas. Miestas šiaurinėje Anglijoje. 140.000 gyventojų miestas. York Minster- yra Jorko katedra. Viduramžiais didžiausia gotikinė bažnyčia šiaurinėje Europoje, yra antra pagal reikšmę Anglikonų bažnyčia. Katedra pradėta statyti 1220 metais. 128 vitražiniai langai sudaro didžiausią pasaulyje kolekciją. Katedroje mačiau prabangias vestuves su daug svečių, žiūrovų ir visokių ceremonijų.
                                       
    Prie Uzo upės stūkso pilis. Tai pirma tvirtovė Viljamo I įsakymu per normanų užkariavimą pastatyta prieš 900 metų, ten buvo ir kalėjimas ir teismas. Clifford's Tower. 
                                            

   XV amžiuje Jorkai kariavo su Lankasteriais Rožių karuose. Vėliau iš jų susidarė Tiudorų dinastija. Jorko simbolis buvo ir tebėra baltoji rožė. Miestą juosia miesto siena.

    Durham. Miestas šiaurinėje Anglijoje, turintis 48.000 gyventojų. Wear upės kilpoje istorinis miesto centras. Pilis pradėta statyti 1072 metais. Tai buvo tvirtovė. 

Po kelių metų Viljamas Užkariautojas perdavė Durham pilį vyskupui. Iki 1830 metų čia buvo vyskupo rezidencija. Po to pilyje įsikūrė universitetas ir iki šiol yra.

Šalia yra didinga romaniška Durham katedra. Didinga šventovė pastatyta 1093 metais. Šv. Cuthbert katedra turi 9 altorius. Joje ilsisi šv. Bede palaikai.     Puikus romantinis šių pastatų vaizdas atsiveria nuo Wear upės tilto.  

 Miesto istorinis centras įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Viena gatvė jungia šiuos architektūros šedevrus ir miesto centrą bei tiltus per upę. Daug turistų užkemša eismą.                                                                                                                                                         

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą